Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 29 februari, 2024

Uppdatering om läget på Malmbanan

Två tågstopp på kort tid och nyheter om att det dröjer innan persontrafiken kan återtas har skapat både frågor och frustration hos företagare och resenärer. Här uppdaterar vi löpande om läget just nu, om du scrollar ner hittar du även länkar till olika aktörer som har samlad information om status.

Nuläge 3 maj:

 • Persontrafik på Malmbanan igen från 18 juni. Ingen förändring har skett i planen, utan man har fortfarande som mål att persontrafik med tåg från Björkliden öppnar 18 juni. Bussar ersätter idag tågen och går från Björkliden mot Riksgränsen och vidare till Narvik. Läs mer här!
 • Biljetter släpps 6 maj. Vy har ett nytt försäljningssystem som gjort att det dröjt att släppa sommarbiljetter. Den 6 maj kommer man att släppa biljetter för 4 juni – 31 juli, samt för opåverkade dagar i augusti och september. Med opåverkade dagar menas dagar då det inte finns några planerade trafikstörningar. För att förbättra tågtrafiken görs en del planerade banarbeten under våren och sommaren, till följd av detta ställs vissa avgångar in.
 • 13 maj släpps resterande dagar för augusti och september.
 • Inga biljettköp på sj.se. På grund av Vys nya försäljningssystem kommer du inte att kunna köpa biljetter till nattåget på sj.se utan hänvisas till vy.se.

19 mars:

 • Persontrafik på Malmbanan igen från 18 juni. Med hänvisning till säkerheten för resenärerna meddelar Trafikverket att persontrafiken med tåg från Björkliden öppnar igen den 18 juni. Ersättningstrafiken går som tidigare från Björkliden mot Riksgränsen och vidare till Narvik. Läs mer här!

11 mars:

 • Slut med tågbyte i Boden. Från och med torsdag denna vecka kommer tågen att gå med sov- och liggvagnar hela vägen till Björkliden.
 • Byte till buss i Björkliden. Resande som ska vidare från Björkliden får byta till buss, som går via Katterjåkk och Riksgränsen till Narvik.
 • Arbetet med att släppa biljetter pågår. Vy tåg arbetar med att släppa upp biljetter för bokning och enligt prognos ska detta vara klart senast den 13 mars.

8 mars:

 • Bokningen öppnar igen på torsdag. Den 14 mars öppnar Vy tåg återigen för bokning av resor med nattåget hela vägen till och från Narvik.

7 mars:

 • Godstrafik åter igång – återställningsarbeten längs urspårningssträckan klara. Trafik för godståg på Malmbanan släpptes på 6 mars 21.00.
 • Persontrafik med tåg går till Björkliden, gäller för de som sedan tidigare bokat biljett med Vy tåg.
 • Bokning hos Vy tåg fortsatt stängd. Det går fortfarande inte att boka transport för sträckan Boden/Luleå-Narvik med Vy tåg. Det är ännu oklart när bokningen öppnar upp.
 • Norrtåg trafikerar sträckan Boden-Kiruna. För den som reser till resmål mellan Boden och Kiruna går det att boka tågtransport med Norrtåg. 

1 mars 2024:

 • Godstrafiken rullar igen 7 mars. Enligt en prognos som Trafikverket släppte idag den 1 mars kan en trafikstart på Malmbanan ske den 7 mars klockan 16:00. Man kommer att testa anläggningen innan trafiken släpps på. Datumet avser godstrafik, persontrafik kommer inte att tillåtas ännu.

29 februari 2024:

 • Nattåg 94 och 95 går tor Björkliden. Trafikverket har meddelat att från och med den 29:e februari kommer det att vara möjligt för ena nattåget, nr 94 och 95, att köra till Björkliden och vända där, i stället för att stanna i Abisko östra. För den som ska resa vidare till Riksgränsen eller Narvik gäller ersättningsbuss.
 • Byte mellan sov-/liggvagn och sittvagn i Boden. Av praktiska skäl måste tyvärr resenärerna som kommer med sov-/liggvagn mot Kiruna/Narvik idag byta till tåg med sittvagn i Boden. Vy tåg ser över detta och hoppas finna en lösning för att resenärerna ska slippa stiga upp och kunna resa vidare i samma tåg hela vägen till Kiruna.
 • Bokningen för resmål mellan Boden och Narvik på gång att öppna. Nästa vecka kommer bokningen att öppna igen hos Vy tåg för resor till och från Narvik.

För mer information:

Vad händer nu?

– Vi för löpande dialog och håller avstämningsmöten med Trafikverket om förutsättningarna för trafikering med persontrafik framåt, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi har även tät dialog med tågoperatören Vy tåg om lösningar för framtiden, allt för att göra det så smidigt som möjligt för resenärerna, säger Johanna Ögren, Head of Market and Business development, Swedish Lapland Visitors Board.

Region Norrbotten menar i ett uttalande att: ”Alla dessa störningar slår mot näringslivet och dess kunder, samhällsfunktioner, råvaruförsörjningen, beredskap och försvarsförmåga. Gods och persontrafik ställs mot varandra när kapaciteten är extremt begränsad. Det påverkar starka och växande näringar som är beroende av persontrafiken, som besöksnäringen. Konsekvenserna av decennier av uteblivet underhåll och investeringar är på god väg att bli förödande.

Norrbottens Handelskammare lämnade under förra veckan, tillsammans med flera näringslivsaktörer, organisationer och beslutsfattare, en gemensam skrivelse till den svenska respektive norska regeringen gällande Malmbanan/Ofotenbanens undermåliga funktion och behov av satsningar. Du kan läsa mer om detta här.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.