Helene och Torbjörn Forsberg vid prisutdelningen. Foto: Naturturismföretagen
Nyheter 7 mars, 2023Jössgården är Sveriges bästa ekoturismföretag 2023
I år kammade Jössgården mycket välförtjänt hem priset Grand Travel Award Ekoturismpriset 2023.
Helene och Torbjörn Forsberg har ända från starten haft ansvaret för platsen i kärnan av sin verksamhet. Så här säger Helene i en vinnarintervju med Naturturismföretagen.
”Det vi gör, gör vi för att det ska bli bättre på platsen vi verkar, på jorden, för djuren och naturen”
Helene Forsberg, Jössgården
Till Jössgården i Sjulsmark, mellan Piteå och Luleå kommer företag och privatpersoner för att äta och mötas. Internationella gäster reser dit för att lära känna Norrbottens själ mitt bland djuren och i naturen.
Paret startade verksamheten på gården 2016. I den renoverade ladugården driver de restaurang, konferensverksamhet, håller matstudios och dryckesprovingar. På övervåningen i bostadshuset, där de själva också bor, finns gästboendet Jössgården Mountain Logde.
Skapar värde för både nu och sen
Redan från första dag var inriktningen ekoturism. Helene beskriver att hållbarhet är deras ledord och det genomsyrar allt de gör. Tanken är att gården ska finnas kvar för eftervärlden. Genom Helenes och Torbjörns sätt att driva sin verksamhet skapas också värden som bidrar till platsen idag.
”Ett litet familjeföretag som vuxit från en bisyssla till att bli ett av regionens mest attraktiva besöksmål, för både lokala gäster och internationella besökare på jakt efter det genuina, småskaliga, naturnära och rogivande. Med en djup lokal förankring, ett gediget hållbarhetstänk och ett brett utbud av konferens-, mat- och aktivitetsupplevelser i samverkan med lokala företag och guider levandegör de begreppet ekoturism. Årets Ekoturismpris går till Jössgården i Sjulsmark i Swedish Lapland.”
Motivering för Ekoturismpriset 2023.
Ett ansvarsfullt företagande
Det ansvarsfulla företaget drivs av en vilja att utveckla sin verksamhet och sina produkter på ett hållbart sätt och erbjuda besökare ett gott värdskap och upplevelser på platsens villkor. Det gör Jössgården bland annat genom:
Respekt för grannar och gäster – samverkar med byborna och markägare. Jössgården har ett starkt lokalt engagemang, Helene är till exempel aktiv i styrelsen för Solanderleden.
På platsens villkor – allt man gör, gör man för att det ska bli bättre på platsen.
Vara tillmötesgående värdar – Vill ge det genuina och bjuda in till hem och gård. Ett fint kvitto på deras goda värdskap är när internationella gäster efter någon dag försöker boka om och stanna längre än det var planerat.
Lokal handling – Lokala råvaror som serveras i restaurangen, samarbetar med lokala företag och samhället för att erbjuda skogsbad, vildmarksguidning, hundspann och nära möten med den samiska kulturen.
Minska fotavtryck – Återbruk är viktigt. Köper exempelvis gamla möbler och porslin, det är av bra kvalitet och håller länge.