Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Håkan Stenlund

Nyheter, Pressmeddelanden 16 maj, 2024

Ny flyglinje mellan Kiruna och Kastrup

SAS, Scandinavian Airlines etablerar ny flyglinje under vintersäsongen 2024/2025. I december 2024 väntas premiären för den reguljära direktlinjen mellan Kastrup i Köpenhamn och Kiruna Airport.

Besöksnäringens långsiktiga arbete för etablering av nya direktlinjer mellan vår region och världen har återigen burit frukt. Tillsammans med Kiruna Lapland, SAS, Kiruna Airport och lokala besöksnäringsföretag i tillägg till övriga näringar i regionen har Swedish Lapland Visitors Board framgångsrikt arbetat för att bygga en ny luftfartsled ut i Europa och världen.

Kastrup-Kiruna är en linjesträcka som väldigt väl passar de viktigaste internationella marknaderna i form av till exempel italienare, fransmän, spanjorer och inte minst den stora nordamerikanska marknad som vill uppleva Sveriges arktiska destination. Nordborna i sin tur får förstås också en mer hållbar väg ut i Europa och världen. Dessutom får regionens många internationella affärsresenärer ett enklare och snabbare resande vintertid, något som kommer att gynna de pågående stora industriinvesteringarna i Norrbotten.

– Medarbetarnas fantastiska arbete med att bygga varumärket Swedish Lapland internationellt och hela näringens gemensamma satsningar på att etablera ett internationellt nätverk av turoperatörer och agenter som kan nyttja en sådan här flyglinje är bara några av de framgångsfaktorer som skapat förutsättningar för vårt prioriterade uppdrag – att etablera direktflyg från Europa, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board. 

Den nya flyglinjen startar i december 2024 och kommer inledningsvis gälla vintersäsongen 24/25. Men möjligheten att växa är stor, samtidigt som det också banar väg för fler aktörer att våga satsa och etablera sig i Norrbotten. Flera researrangörer och resebyråer har visat intresse för den nya linjen som kommer att bidra till tillväxt för regionens näringsliv.

– Förbättrad tillgänglighet är en avgörande faktor för att besöksnäringen i den här delen av Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas. Att vi lyckats attrahera flygbolag att satsa på en direktlinje till Kiruna är ett styrkebesked. Det säger något om potentialen kopplat till den internationella gästens efterfrågan på vår arktiska kultur och natur, säger Peter Salomonsson, vd på Kiruna Lapland.

Att SAS, som är en nyckelaktör i den skandinaviska resebranschen, väljer att lägga en linje mellan Kiruna Aiport och Kastrup ska ses som en fjäder i hatten för Kiruna och Norrbotten. På SAS ser man stor potential med det nya direktflyget och i januari i år var också SAS internationella ledningsgrupp med VD Anko van der Werff i spetsen, på plats i Kiruna för att ta del av, och uppleva det unika turistiska utbud som regionen kan leverera.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en linje med en attraktiv tidtabell som förbinder Kiruna med Öresundsregionen och ökar tillgängligheten till övriga Europa. Det är ett bra komplement till vår ordinarie ARN-KRN-linje, avslutar Erik Westman, Chief Revenue Officer på SAS.

Fakta om CPH-KRN

Avgångar mellan 12 december 2024 – 30 mars 2025 (möjlighet till extrainsatta flyg under högsäsong)

Avresedagar torsdag-söndag i vardera riktningen

Kontaktuppgifter

Swedish Lapland Visitors Board
Johanna Ögren, Head of Marketing and Business Development
+46 (0)70-373 18 89
Johanna.ogren@swedishlapland.com

Kiruna Lapland
Peter Salomonsson, vd
+46 (0)70-676 53 20
Peter@kirunalapland.se

SAS
Irena Busic, Presschef
+46 (0)8 797 29 44
press@sas.se

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.