Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Arctic Innovation Lab, AIL, en nätverksbaserat process med en stor verktygslåda kombinerat med digitala och fysiska förändringsmetoder.

Affärsutveckling, Ahkka, Marknadsutveckling, Nyheter 17 november, 2023

Nya reseanledningar skapas i Arctic Innovation Lab

Swedish Lapland Visitors Board presenterar stolt: Arctic innovation Lab™. Företagens nya verktyg för kunskap och utveckling. ”Den ska bidra till att stärka små och medelstora besöksnäringsföretags hållbarhet, konkurrenskraft och entreprenörsskap i syfte att öka sin och Sveriges arktiska resmåls närvaro på globala marknader”, säger Petter Norén.

De senaste 8 åren har Swedish Lapland Visitors board levererat utvecklingsprogrammet ASSL, Arctic Spirit in Swedish Lapland. Där har inspiration varvats med workshops, med ett tydligt mål att stötta företag med kunskap för att utveckla sin affär. Resultaten gällande besöksnäringens omsättning i regionen under samma tidsperiod, genererade nästan en fördubbling när Pandemin slog till.

Petter beskriver att arbetet nu tas vidare där affärsutvecklingen flyttas in i den nya produktutvecklingsprocessen Arctic Innovation Lab™, anpassat för vårt arktiska resmåls små och medelstora företag och internationella profil.

– Vi har behållit de bästa delarna av ASSL och adderar nu nya element anpassat efter vad företagen i regionen efterfrågar, säger Petter Norén på Swedish Lapland Visitors board och fortsätter.

– Arctic Innovation Lab™ – är en nätverksbaserad produktutvecklingsprocess för nya upplevelseinnovationer. Med anpassade verktyg tillsammans med fysiska och digitala metoder är ambitionen att den ska bidra till företagens förändrings- och utvecklingsarbete i praktiken.

Kunskapsdelningen och workshops där företag möter företag är fortfarande kvar, men nu kommer även kunskap och verktyg finnas tillgänglig för företagen 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år genom en digital lärplattform.

– Vi vet att de företag vi företräder har fulltecknade kalendrar under högsäsonger, det är inte alltid lätt att passa in datum för fysiska workshops och föreläsningar. Lägg där till att vi har väldigt långa avstånd här i Swedish Lapland – då landar rätt snabbt i att det måste finnas en digital plattform där man kan ta del av verktyg, kunskap och inspiration, säger Malin Jonsson, koordinator för företagsrelaterade insatser på Swedish Lapland Vistors Board.

Arctic Innovation Lab kommer vara en kombination av nätverkande mellan företag, workshops i grupp och produkt och affärsutveckling framför sin skärm när det passar företagaren i fråga.

– Vi har provtryckt ett antal verktyg, metoder och den digitala lärplattformen med en grupp företag som fått ta del av både fysiska och digitala kurser. Med tiden kommer vi lägga till mer och mer material i vår verktygslåda. Med hjälp av löpande inspel från företagen är förhoppningen att löpande ge företagen supporten de behöver, precis när det passar dem, säger Malin.

Den digitala miljön för Arctic Innovation Lab kommer vara i ständig utveckling och börjas nyttjas av pilotföretag under hösten och vintern 2023, för att öppna upp helt i början av 2024.

Företag kommer få egna användare för att hålla koll på vilka aktiviteter man deltagit i, ta del av material de missat och gå tillbaka för att friska upp sitt minne.

Visionen, berättar Petter Norén, är att ha en automatiserad kunskapsbank och lärplattform som optimerar sitt innehåll och exponerar användaren för nya tjänster i takt med utvecklingsbehovet.

– Vi ligger redan i framkant när det gäller digital utveckling här i Sveriges arktiska resmål. Vi annonserar redan med hjälp av banbrytande AI-tekniker, nu vill vi använda våra kompetenser inom detta för att hjälpa företag utvecklas. Lyckas vi med detta har vi en tjänsteplattform som är världsunik. 

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.