Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Fotomontage Lapland View Lodge / Explore the North

Pressmeddelanden 24 mars, 2021

Nytt landskapshotell på Luppioberget

Explore the North, med Sara och Johan Väisänen i spetsen, etablerar en helt ny anläggning på Luppioberget – Lapland View Lodge. Företaget investerar cirka 50 miljoner kronor i 40 landskapshotellrum med 80 bäddar på Luppiobergets unika klipphällar med panoramavy. Den 18 december 2021 checkar de första gästerna in.

I satsningen byggs en ny inglasad restaurangbyggnad med 150 sittplatser, ny servicebyggnad för aktiviteter, samt hundspannskennel. Den tidigare restaurangen blir lounge och reception med butik för lokal design och hantverk. 

”Lapland View Lodge kommer ha milsvid vy över Torneälven och Tornedalens kulturlandskap. Hotellrummen kommer byggas på plintar och placeras ut på de naturliga klipphällarna, för att liksom sväva över marken. Vi vill påverka den naturliga miljön så lite som möjligt”, säger Sara Väisänen.

Luppioberget är ett uppskattat friluftsområde och kommer även fortsättningsvis vara öppet för alla besökare, såväl lokalbefolkning som tillresta. Arkitekturen och konceptet är anpassat efter platsens förutsättningar. Det planerade aktivitetsutbudet, mat- och kulturupplevelser baseras på den arktiska och tornedalska livsstilen.

Johan Väisänen menar att det finns en stor efterfrågan på mer bäddar i Tornedalen, men att det inte går att få fram medel för investeringar på landsbygden via det vanliga banksystemet.

”Vår vision hade aldrig kunnat förverkligats utan en nära och bred insats för att lösa finansieringen. Tillsammans har Sparbanken Nord, Norrlandsfonden, Region Norrbottens utvecklingsavdelning och Tillväxtverket möjliggjort hela satsningen.”

”Lapland View Lodge tillför en helt ny typ av boende i destinationen Swedish Lapland och verksamheten kommer bidra med nya affärer och mer kunder i besöksnäringens hela värdekedja såväl lokalt som regionalt”, säger Annika Fredriksson, tf vd Swedish Lapland Visitors Board. 

Johan vill verkligen lyfta fram politiken och tjänstepersonerna på Övertorneå kommun.

”De har varit fantastiska under hela utvecklingsprocessen. Deras engagemang och vilja att arbeta tillsammans för att skapa möjligheter, har medverkat till att vi nu kan göra verklighet av visionerna”

Företagarparet räknar med att anställa cirka 10 personer och vid högsäsong tillkommer ytterligare cirka 20 medarbetare.

”Vi ser en oerhörd tillväxtpotential, vi är bara i början. Det gäller både för vårt företag och för hela besöksnäringen i Swedish Lapland”, avslutar Johan.

Fakta om Explore the North:

  • grundades 2005 av Johan Väisänen och Sara Väisänen.
  • driver idag tre lodger under varumärket Explore the North: Pinetree Lodge i Särkimukka/Kangos, Aurora Moun­tain Lodge i Lannavaara och Arctic River Lodge i Tärendö med boende, mat och aktiviteter året runt.
  • har 200 bäddar och omsätter cirka 50 miljoner kronor.
  • har cirka 130 anställda vintertid i verksamheten varav cirka 50 är helårsanställda har cirka 400 slädhundar

Kontakt: 
Johan Väisänen
070 – 626 19 09
johan@explorethenorth.se

Annika Fredriksson
tf vd Swedish Lapland Visitors Board
070 – 512 23 46

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.