Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 27 december, 2021

Överträffade förväntningar för hotellet som satt Skellefteå på världskartan

Skellefteås skyline är förändrad, och i oktober 2021 invigdes The Wood Hotel. Med 20 våningar och 75 meter är byggnaden ett av världens högsta trähus. De första månaderna har överträffat alla förväntningar, både i beläggning och uppmärksamhet.

I september invigdes Sara kulturhus, och en månad senare var det dags för The Wood Hotel by Elite. Skellefteås nya flaggskepp inrymmer förutom hotellet även museum, konsthall, bibliotek och Västerbottensteatern.

– Sedan dagen för invigning har tre restauranger varit i princip fullbokade. Hotellet har haft betydligt högre beläggning än vi hade prognostiserat, över alla förväntningar, säger David Åberg, hotellchef på The Wood Hotel by Elite.

Gryning över Skellefteå från ett av hotellets 205 rum. Foto: Anna-Karin Landin

Byggnaden är ritad av White Arkitekter, och hotellet erbjuder 205 moderna rum i skandinavisk design, stor kongresslokal, spa, restauranger och en takbar med spektakulär panoramavy.

”Modigt gjort av kommunen”

Beslutet att bygga någonting som verkligen sticker ut togs av kommunen 2015. För att satsa på att göra Skellefteå till en attraktiv plats att leva på väcktes idén om Sara kulturhus och en skyskrapa i trä.

– Det är en jättepjäs i en stad med ganska låga byggnader, och modigt gjort av kommunen, säger David Åberg.

Med sina 20 våningar i trä utmanar Sara Kulturhus och The Wood Hotel rådande byggkonventioner

En röd tråd genom hela byggnaden och hotellet är hållbarhet.

– Vi ska vara en av världens mest hållbara hotellupplevelser, i allt från social hållbarhet och engagemang till driften med klimatneutral el, vatten och värme, säger David Åberg.

Omskrivet världen över

” If you are wondering what a climate-conscious future looks like, small subarctic Skellefteå (pronounced similarly to “she left you”) has some of the answers”, skriver The Guardian i en artikel om Sara kulturhus och The Wood hotel.

Artikeln är en av många i både nationell och internationell press och speglar såväl den uppmärksamhet som byggnaden fått, som fokuset på hållbarhet. För många journalister blir byggnaden ingången till att få upp ögonen för en bredare bild av hela den gröna omvandlingen i området.

– Sara kulturhus och The Wood Hotel är ett byggnadsverk där man testar gränserna för vad som är möjligt. Byggnaden och hotellet har blivit som en fyr för oss. Det ljus som fyren genererar använder vi nu för att bredda bilden och sälja in hela sammanhanget, den omvandling vi nu är inne i och hur alla pusselbitar sitter ihop, säger Bo Wikström, Visit Skellefteå.

Uppskattningsvis kommer ett tiotal pressförfrågningar varje vecka, ett 40-tal journalister har varit på plats de senaste månaderna och många fler är på gång. Allt från lifestylemagasin till dagstidningar.

Ytterligare ett exempel är The Times som gjort ett reportage som handlar om platsen och den gröna omställningen, men inte ur besökarens perspektiv.

– Det sätter också Skellefteå på kartan och är ovärderligt. Det vi ser nu handlar inte bara om en enstaka ekolodge, utan hållbarhet för hela besöksmålet, hela organismen, säger Bo Wikström och fortsätter:

­– Nu gäller det för besöksnäringen att hitta formen för att omvandla budskapet till paketerade upplevelser.

Stor potential som resmål

Cecilia Petzäll är Travel Trade Manager på Swedish Lapland Visitors Board, och hon ser stor potential för The Wood Hotel och Skellefteå som resmål:

– Skellefteå har nu det som innebär det lilla extra, och många turoperatörer tycker det låter intressant. Turoperatörerna har länge efterfrågat hållbara alternativ, och nu finns ett ordentligt hållbart och nytänkande boende i en ständigt utvecklande stad, säger hon.

På 19:e våningen kombineras asiatisk fusion med fine dining på restaurangen Miss Voon.

För The Wood Hotel by Elite har det varit en hektisk höst med det angenäma problemet mycket högre beläggning än beräknat.

– Nu jobbar vi för att få alla bitar på plats, allt från incheckning till mat. Vi ska jobba med ledarskapsutveckling, rekrytering och vår vision om att alla som jobbar här ska vara bäst i världen på sitt jobb, då blir upplevelsen för gästen bäst, säger David Åberg.

Året avslutas på topp för Sara kulturhus och The Wood Hotel. På The Guardians lista över ”The best art and architecture of 2021” kommer byggnaden på första plats. ”Sweden is leading the way with wood, showing what a bold new future of “plyscrapers” might look like”

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.