Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng
Nyheter 30 maj, 2022

Prestigefyllda priset Norrlandsbjörnen till besöksnäringsentreprenörer

Johan och Sara Väisänen, grundare av företaget Explore the North, får priset Norrlandsbjörnen 2022 för sitt framgångsrika entreprenörskap.

Norrlandsbjörnen delas ut för lovvärda insatser inom näringsliv och samhälle. Pristagarna utses av Norrlandsförbundet och hedersbelöningen har delats ut sedan 1953.

2022 går priset till Johan och Sara Väisänen med motiveringen:

”Johan och Sara Väisänen har på ett förtjänstfullt sätt utvecklat besöksnäringen i Kangos genom företaget ”Explore the North”. Med den nya satsningen på Luppioberget tas nya steg för att expandera verksamheten. För framgångsrikt entreprenörskap tilldelas Johan och Sara Väisänen Norrlandsbjörnen för Norrbottens län 2022.”

Växt till fem anläggningar

År 2005 bestämde sig Johan och Sara Väisänen för att starta ett företag inom besöksnäringen med hundspannsturer som huvudattraktion. Sedan dess har företaget Explore the North utvecklats till en verksamhet med 36 helårsanställda, och 127 vinteranställda. De etablerar nu en helt ny anläggning där de investerar cirka 50 miljoner kronor i 40 landskapshotellrum med 80 bäddar på Luppiobergets unika klipphällar med panoramavy. Bilden ovan är från invigningen av Lapland View Lodge, med Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg tillsammans med Johan Väisänen.

Sara och Johan Väisänen driver även Pinetree Lodge i Särkimukka, Aurora Mountain Lodge i Lannavaara, Arctic River Lodge i Tärendö och Grand Artcic Resort i Överkalix.

Läs mer

Alla Norrlandsförbundets pristagare 2022.

Explore the North fick 2019 även priset Spirit of Swedish Lapland i Award of Swedish Lapland.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.