Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
North Sweden Green Deal, Nyheter 27 september, 2022

Prototypdags i Piteå

Hej från Piteå, där det idag prototypas! Målet för arbetet är det digitala inflyttarflödet till Piteå, en del av kommunens mottagarkapacitet.

Som första pilotkommun i North Sweden Green Deal – Attraktion siktar Piteå in sig på att vässa inflyttningsprocessen som sedan testas på riktiga inflyttare. Insikterna sammanställs och ligger till grund för skarpa beslut framöver.

– Vi har en mycket givande workshop idag, där det också blir tydligt att vi måste tänka system för att nå våra tillväxtmål. Det är i allra högsta grad ett ”tillsammansarbete” där många olika aktörer behöver vara involverade, säger Niklas Larsson, Näringslivschef Piteå kommun.

Inom North Sweden Green Deal – Attraktion, där alla Norrbottens kommuner deltar utifrån sina specifika behov, skapas nytänkande lösningar tack vare att allt sker i öppna processer.

– Resultaten delas mellan kommuner och då uppstår det ett värde flera gånger om. Tillsammans samlar vi Norrbotten i en social innovationprocess av gigantiska mått, berättar Ella Jonsson, Innovation manager Swedish Lapland Visitors Board, North Sweden Green Deal – Attraktion.

En del av North Sweden Green Deal – Attraktion

Alla kommuner i Norrbotten erbjuds inom North Sweden Green Deal – Attraktion chansen att vässa sitt profilerings- och positioneringsarbete, med lokala värden och resurser som utgångspunkt samt stärka sin digitala och fysiska mottgarkapacitet. Swedish Lapland Visitors Board genomför inom projektet bland annat en workshopserie i (minst) tre delar med alla kommuner.

Innovationsmetoder som ger konkret nytta

I första delen av innovationsprocessen är syftet att hitta alla enskilda kommuners prioritering kopplat till mottagarkapacitet och attraktion. När prioriteringen är satt fortsätter processen med en workshop där fokuset är på möjliga lösningar. Vid den tredje workshopen är läget konkret och det finns en metod, prototyp eller lösning att genomföra och provtrycka.

Målet är att så kommuner som möjligt går från ord till handling för att skapa konkreta resultat i form av fler inflyttare.

  1. Från den abstrakta och otydliga problemfasen… – här är fokus på att identifiera problemområden för det ofta är det där möjligheterna finns.
  2. …via lösningsfasen… – här testar vi, genomför lab och undersöker – arbetssätt och rutiner, samlar på oss insikter – väljer väg
  3. …till ett läge som är konkret. – med tydliga arbetssätt och vägval, test av prototyper, verktyg etc

Under hela processen är det gemensamma lärandet viktigt och alla kommuners lokala prioriteringar bildar också nytta för hela länet. Tack vare projektet skapas en innovationsplattform där vi kan lära av varandra och dela med oss genom samverka, best practice och inspiration. Allt för att Norrbotten som helhet och samtliga enskilda kommuner ska höja sin mottagarkapacitet och attraktionskraft – för att vi tillsammans ska kunna nå målet om ökad inflyttning till Norrbotten!

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.