Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Faksimil, Svenska Dagbladet 21 feb 2021

Nyheter 23 februari, 2021

Swedish Lapland väcker svenskarnas reslust

Svenska mediers intresse för Swedish Lapland är stort. Under det senaste året har alla stora svenska tidskrifter gjort resereportage från regionen.

Det ger regionens besöksnäringsföretag ett bra utgångsläge för att bearbeta den svenska marknaden. Svenskarna får upp ögonen för Swedish Lapland genom artiklar och bilder i glansiga magasin, mysiga inslag i morgon-TV och prasslig långläsning i söndagsbilagor – reslusten väcks till liv. 

Senaste reportaget om Swedish Lapland publicerades söndag 21 feb i Svenska Dagbladet. Med en räckvidd på drygt en miljon läsare och en upplaga på 171 200 exemplar var det många som kunde ta del av ”Vintriga vykort från polcirkeln”. Swedish Lapland Visitors Board var med och arrangerade pressresan tillsammans med företag i både Kiruna och Boden.

Ökat fokus på svensk press

Under det senaste året har Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med företag och lokala destinationsbolag arbetat med fokus på den svenska marknaden och därmed också ökat sin bearbetning av svenska medier. Under 2020 har alla stora svenska tidskrifter gjort resereportage från regionen.

– Det började med en snabb omställning till följd av pandemin. I våras började vi titta på vilka svenska medier vi skulle prioritera att bearbeta inför sommaren – från nishade magasin till vecko- och dagspress, säger Anna Skogh, PR- och pressansvarig för Swedish Lapland Visitors Board.

– Arbetet föll väl ut och vi fick synlighet och stor spridning genom nationella medier. Störst genomslag fick vi kanske när Lottie Knutsson satt i TV4 Nyhetsmorgons soffa och gav tips hon fått vid ett pressbesök vi arrangerade i slutet av juli. Hon var för övrigt tillbaka i norr förra helgen, när var hon på Icehotel tillsammans med Vingresor, som ska börja sälja charterresor hit upp, fortsätter hon.

Att sätta en destination på kartan

Swedish Lapland Visitors Board ansvarar för att bygga attraktion och skapa kännedom för platsvarumärket Swedish Lapland. Pressbearbetning sker parallellt med annan typ av image-marknadsföring.

För att marknadsföra Swedish Lapland som resmål jobbar organisationen med egna, förtjänade och köpta kanaler. Det innebär en mix av arbete med egen webb, eget tryckt material, PR och egna sociala mediekanaler för förtjänad spridning. Därtill köps räckvidd och uppmärksamhet på strategiskt utvalda platser.

Att Swedish Lapland gått från en liten och relativt okänd plats till att vara en arktisk destination i världsklass är ett fint kvitto på framgången i marknadsbearbetning.

Resultat av långsiktigt arbete

För sex år sedan fick destinationen aktivt bjuda in och locka hit journalister, för att nå ut genom namnkunniga medier. Idag är förhållandet i mångt och mycket det omvända. Det internationella medieintresset för Swedish Lapland är fortsatt stort, pandemin till trots.

– Vi för dagligen samman internationella och nationella medier med spännande företag i vår region. Ibland är det så enkelt som att vi skickar en högupplöst bild. Andra gånger planerar vi och sätter ihop en resa för en utvald journalist, förklarar Anna. 

Allt startar med reseanledningen och företagen

Det är innovativa entreprenörer, ofta småföretagare, som skapar nya reseanledningar. Dessa företag är grunden till en välmående besöksnäring som skapar hållbar utveckling i hela regionen, från landsbygd till stad. Det mediala intresse som bland annat Treehotel, Icehotel, Arctic Bath och Niehku Mountain Villa genererar för regionen går inte att överskatta. 

Det unika som Swedish Lapland har att erbjuda berättas genom välkända företag och fenomen, som Arctic Bath och norrsken, samt runt något så enkelt som den arktiska vardagen med kyla och snö.

Marknadsföringen bygger hela regionens attraktivitet och spiller över på andra branscher. Just intresset för vår plats och vårt sätt att leva – vår arktiska vardag – beskriver serie-entreprenören och naturturismföretagaren Fredrik Broman.

– När jag tog emot journalister från Svenska Dagbladet och National Geographic Traveller under några dagar i Råne Älvdal var fokus på ”Meet the locals” och den fina glesbygdsutveckling som sker i vår lilla del av svenska Arktis.

– Vi hade djupa samtal med praktikanter, föreningsmänniskor, säsongsboende, hemvändare och andra turistföretagare. Alla de där kontakterna som vi har i vår arktiska vardag. Min känsla när jag träffar press är att vi, trots att vi är så långt ifrån storstäderna och Europa, är mitt i händelsernas centrum, säger Fredrik Broman, ägare och grundare till Aurora Safari Camp och The Outpost. 

Ett resultat av pressbesöket i Swedish Lapland som beskrivs ovan kan ni ta del av i Svenska Dagbladet.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.