Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 7 maj, 2024

Turismen som kraft – inte bara business

Den 16–20 april i år samlades 700 människor i Kaohsiung, Taiwan för att delta i World Indigenous Tourism Summit (WITS). Konferensen anordnas av organisationen World Indigenous Tourism Alliance (WINTA) som samlar urfolk inom besöksnäringen världen över. En av deltagarna var Lennart Pittja som till vardags driver Sápmi Nature utanför Gällivare.

– WINTA är ett community, en gräsrotsrörelse där vi använder turism som ett verktyg för att förbättra människors liv. Vi vill använda turismen för att sprida kunskap, dela med oss av våra värderingar och skapa förståelse för vilka vi är, och varför det är viktigt att ta hand om naturen. Turismen blir ett sätt att berätta vår historia, säger Lennart.

Temat för årets konferens var Sustainable Tourism of Culture and Ecology. Hållbarhet är ett tema det pratas om på bred front i besöksnäringen. Och oron för klimatet finns över hela världen. Förra året skickade WINTA ut en pressrelease där man deklarerade att förändring behöver ske nu. I releasen stod bland annat att man ville se att respektive regeringar omedelbart prioriterar utvecklingen och genomförandet av politik som hjälper till att minska koldioxidutsläppen för att åtminstone uppfylla målen i Parisavtalet. I avslutningen stod att det är viktigt att vi jobbar tillsammans.

– Vi har alla samma djupa oro inför klimatfrågan. Under konferensen fick jag höra människor från urfolk i hela världen som berättade historier om hur klimatförändringarna förändrar deras liv. Även om vi inte har en politisk makt, så finns det ett värde att uttala sig. Urfolk är integrerade med naturen i första led, vi har traditionell kunskap om hur man tar hand om naturen som har ärvts i generationer, säger Lennart.

Den 16–20 april i år samlades 700 människor i Kaohsiung, Taiwan för att delta i WITS2024

Lennart Pittja är ledningsråd i WINTA och var med och startade organisationen för 12 år sedan. Organisationen, som är ett globalt nätverk, skriver själva att de ger praktiskt uttryck för FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter, genom turism. Lennart berättar att möta människor runtom i världen som står inför samma utmaningar som en själv, är omtumlande, men värdefullt.

– För mig är det häftigt att möta en person från en annan del av världen, som har en helt annan natur, men ändå känna att vi är familj. Vi bär på samma typer av sår. Många har utmaningar. Men utifrån det knyter vi näven och känner att vi kan förändra och förbättra. Ur det kommer en kraft. Det är turism för oss – det är inte bara business.

När vi pratar med Lennart befinner han sig på GSTC2024 i Stockholm (Global Sustainable Tourism Conference) där han är en av talarna. Han konstaterar att både samtal och klientel skiljer sig mot konferensen i Taiwan – att det är olika typer av rörelser. Men han konstaterar också:

– På WITS möts många olika kulturer där vi har gemensamt att vi arbetar med turism för att få en bättre tillvaro, för oss och för våra barn. På GSTC möts organisationer på olika nivåer och det handlar ju bland annat om standarder och märkningssystem. Det blir olika typer av samtal, men det visar ju på det som är fantastiskt med besöksnäringen och utmaningarna. Vi arbetar ju mot samma mål.

På plats i Taiwan var även Anna Pollock som talade på temat Responsible tourism, a model for Indigenous Peoples’ Tourism. Anna Pollock är just nu mitt uppe i kursen Back-to-Life som hon håller för företagare och möjliggörare i vår region.

Mer om Lennart Pittja:

Lennart Pittja är aktuell som en av talarna på den stora EU-konferensen i Luleå 22-23 maj – läs mer här.

I en finstämd film berättar Lennart om sin relation till naturen och den plats han kallar hem:

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.