Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Jenny Jonevret, Visit Swedens projektledare för globala hållbarhetskonferensen ”GSTC 2024 – Purposeful travel” och Roi Ariel, General Manager GSTC vid en planeringsträff tillsammans med de Svenska medlemmarna i GSTC inför konferensen.

Ahkka, Nyheter 15 februari, 2024

Arktiska talare på global hållbarhetskongress om meningsfullt resande

Den 23–26 april arrangeras en global hållbarhetskongress om turism i Stockholm. Global Sustainable Tourism Council (GSTC) står bakom denna årliga konferens för personer som jobbar med hållbarhetsfrågor inom turism. Intresset för årets tillställning är stort och på talarlistan hittar vi både Annika Fredriksson och Lennart Pittja från vår arktiska region.

Visit Sweden, som är en av värdarna, skriver i en pressrelease att rekordmånga anmält sig på rekordkort tid. Detta skvallrar om att intresset för både GSTC och Sveriges utvecklingsarbete inom turism är stort.

Att Sverige rankas som det mest hållbara resmålet i världen och har en besöksnäring som ligger i framkant kring hållbar utveckling är känt och intresserar även globalt. En mängd initiativ lyfts fram, däribland hur vi i norra Sverige har blivit en arena för hållbar utveckling och framtidsanda med nya, innovativa företag och hållbarhetssatsningar:

– Besöksnäringen spelar här en betydande roll i platsutvecklingen för att skapa långsiktigt gynnsamma förutsättningar för ett växande och attraktivt samhälle. Inte enbart för besökare, utan även för att attrahera ny arbetskraft och kunskap till regionen,säger Annika Fredriksson, VD för Swedish Lapland Visitors Board.

Annika Fredriksson, som kommer att finnas på plats på GSTC2024 som talare, fortsätter:

– Sverige har en tydlig vision för svensk turism och besöksnäring: “2030 är Sverige världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation”, och vi i Sveriges arktiska resmål är en viktig spelare i det nationella arbetet mot ett mer medvetet resande.

Många kända namn på talarlistan

På listan över talare hittar vi även Lennart Pittja från Sápmi Nature. Pittja talar sig ofta varm om vikten av att behålla naturen och rennäringen, för att slå vakt om den sköra arktiska miljön. Han har vid tidigare föreläsningar väckt publiken genom att vara både omskakande och lite provocerande, för att slutligen lämna lyssnarna med nya insikter, fulla av inspiration.

Under kongressen kommer deltagarna att ha möjlighet att ta del av föreläsningar och paneldebatter om hållbar turism. Här varvas goda exempel med insikter om vad som krävs för att utveckla långsiktiga och innovativa företag.

Förutom våra arktiska talare hittar vi bland annat tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och Lena Gunnerhed från Visit Sweden bland de svenska talarna. Övriga medverkande kommer från bland annat Spanien, Fiji och Finland. Tillsammans med Visit Sweden står Tillväxtverket som värd i samarbete med Business Region Stockholm Och Kungliga Djurgårdens intressenter.

Swedish Lapland Visitors Board är medlemmar i Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sedan 2022.

Du kan läsa mer om GSTC2024 i Visit Swedens pressrelease här.

Här hittar du hela talarlistan.

Här hittar du hela programmet för GSTC2024.

Blir du nyfiken? Här kan du anmäla dig till kongressen.

För dig som vill läsa mer:

Sveriges arktiska resmål del av global kraftsamling för hållbar turismutveckling

Nytt medlemskap i Global Sustainable Tourism Council (GSTC)

Internationell kongress om hållbarhet – GSTC2022

Annika Fredriksson del av expertpanel på GSTC2022

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.