Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Peter Jönsson

Delar av hemmalaget på plats för att fira. Från vänster: Petronella Modin, Swedish Lapland Visitors Board, Anki Granström, Visit Boden, Naila Sher och Jonas Gejke, Aurora Safaris, Erika Falk, Region Norrbotten, Johanna Ögren, Swedish Lapland Visitors Board.

Nyheter 6 december, 2023

Norrbottens nominerade Aurora Safaris vinner Stora Turismpriset 2023

Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora turismpriset 2023. Det norrbottniska företaget hyllas för sitt bidrag till att med sina arktiska upplevelser sätta Sverige på världskartan och för sitt extraordinära sätt som fått med sig bygden i en gemensam utvecklingsresa med många vinnare.

– Jag är helt mållös. Vilken totalseger för Norrbotten, säger Jonas som verkligen betonar att det här är ett pris som han delar med hela hembygden och fortsätter.
– Det är verkligen överväldigande att bli uppmärksammad på detta sätt och detta erkännande är som bränsle för vår övertygelse att fortsätta leverera världsunika och genuina upplevelser till våra gäster.

Från att ha startat som världens första arktiska vinterglamping, har Aurora Safaris ett decennium senare expanderat till att omfatta tre naturnära lodger och ett brett utbud av arktiska natur- och kulturupplevelser.

En ständig innovation av internationellt gångbara arktiska upplevelser har gjort Aurora Safaris relevant för den globala nyfikna upptäckaren och turoperatörerna som säljer det Arktiska Sverige.

– Aurora Safaris har skapat ett innovativt och framgångsrikt koncept där de inte bara utvecklat sitt eget företag utan aktivt arbetat för att lyfta hela platsen de verkar på. De skapar förutsättningar till en levande landsbygd där Råne Älvdal är en plats som bibehåller och attraherar nya invånare att bo, leva och verka på. Det gör dem till värdiga vinnare av Stora turismpriset 2023, säger Katrien Vanhaverbeke, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Aurora Safaris är den 30:e mottagaren av Stora turismpriset som överlämnades vid en högtidlig prisceremoni på Münchenbryggeriet i Stockholm, av den förste vinnaren Yngve Bergqvist, Icehotel.

Från scenen betonade nestorn vikten av att turismföretagare vågar tänka långsiktigt – ”Det handlar om vem du vill vara och bli, resan mot det är vad som är viktigt, inte att tänka lönsamhet ett kvartal eller ett år eller ens fem år framåt.” 

Motivering till vinnaren av Stora turismpriset 2023: “På ett innovativt och hållbart sätt erbjuder Aurora Safaris arktiska upplevelser som sätter Sverige på världskartan. På ett extraordinärt sätt har de fått med sig hela bygden i en gemensam utvecklingsresa med många vinnare. De är en sann förebild och inspiration för andra företag.”

Vi är så stolta över vinsten och delar Jonas och Nailas glädje tillsammans med många andra hemmavid. Aurora Safaris nominerades av oss som Norrbottens kandidat till Stora Turismpriset och ikväll kammade man i stenhård konkurrens hem vinsten, menar Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board och avslutar med att titta framåt.
Nu ska vi fira både på plats och när vi kommer hem. Men sen är det bara att nya tag för vinterns gäster har redan börjat anlända, och vi ser fram mot ytterligare en stark säsong,

• • • • •

Swedish Lapland Visitors Board nominerar Aurora Safaris till Stora Turismpriset 2023 >

Läs hela den omfattande inlämnade motiveringen här >

Sveriges alla läns nomineringar >

• • • • •

Om Stora Turismpriset:
För att kunna vinna måste de nominerade kunna visa att de bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta metodiskt och målmedvetet för att utveckla, sprida och dela kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

Årets pris delas ut enligt tre kriterier:
Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.
Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet.
Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora turismpriset. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län och i Norrbotten är det Swedish Lapland Visitors Board som nominerar länet aktör. Prisutdelning sker vid nationella konferensen Besöksnäring på agendan som arrangeras av Sveriges kommuner och regioner – SKR, Tillväxtverket och Regionala nätverket för besöksnäring och turism.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.