Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Emigration Expo

Bilder från Emigration Expo, via www.emigratiebeurs.nl

North Sweden Green Deal, Nyheter 22 mars, 2023

Till Nederländerna för att locka nya norrbottningar

Vi behöver bli fler invånare i Norrbotten. 1-2 april går Europas största mässa för emigration av stapeln i Houten, Nederländerna. För första gången deltar kommunerna i Norrbotten och Region Norrbotten, i samarbete med Arbetsförmedlingens nätverk European Employment Services (EURES).

– Målet för deltagandet i mässan är att öka inflyttningen till Norrbotten från andra länder. Att lyckas med det är absolut nödvändigt för att klara arbetskraftsbehovet och den omfattande samhällsomställningen som nu äger rum i Norrbotten, säger Stina Almkvist, Region Norrbotten och fortsätter:

– Alla grepp och individuella strategier i jakten på fler invånare och arbetskraft är viktiga när vi ska hitta och nå de människor som vill leva och verka just hos oss. Det är en insikt och målsättning som delas av både kommunerna och stora delar av näringslivet.

Emigration Expo lockar vanligtvis mellan 10 000–13 000 besökare. I år förväntar man sig besökarrekord. 

Trenden med antalet människor som flyttar från Nederländerna är ökande. En av de främsta drivkrafterna är livsstilsförändring. En längtan efter högre livskvalitet och en trygg och naturlig miljö för barnen att växa upp i. 

Kirsi Paloniemi Lundqvist, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen

Kirsi Paloniemi Lundqvist, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen har lång erfarenhet av Sveriges deltagande på Emigration Expo och stöttar kommuner och aktörer såväl inför under och efter mässan:

– De som besöker mässan är mycket målmedvetna och har kommit långt i sina planer på att flytta. De har haft gott om tid på sig att göra sin research under pandemin och söker nu personliga kontakter och konkreta erbjudanden om jobb och bostad. De som har fastnat för Norrbotten, Sveriges arktiska region vill nu ha hjälp att planera för nästa steg.

Norrbottens gemensamma deltagande på Emigration Expo möjliggörs genom EU-projektet North Sweden Green Deal. Förutom att vara en skarp satsning, handlar det också om att för första gången i den här omfattningen testa att gå fram med gemensam avsändare och gemensamt budskap. Det är också viktigt att se och lära av hur andra länder och regioner gör. 

LKAB och Luleå tekniska universitet är också på plats på mässan i anslutning till länet Norrbottens gemensamma monter.

Camilla Bondareva på Swedish Lapland Visitors Board projektleder det gemensamma mässdeltagandet. Hon har lång erfarenhet av arbete mot internationella marknad.

– Våra erfarenheter av den holländska målgruppen har lärt oss att det är vår naturnära, arktiska livsstil och de mjuka, svenska värdena med trygghet och jämställdhet som lockar, säger Camilla och fortsätter.

– Nu prövar vi tillsammans med kommunerna i Norrbotten att marknadsföra våra samhällen mot livsstilsmigranter. Vårt arktiska erbjudande är ett sammanhang där hela livet får plats och möjlighet. Det är ett starkt kort som vi vet är viktigt för att attrahera och behålla inflyttare, avslutar hon.

Fakta Emigration Expo

Varje år flyttar 150 000 människor från Holland

  • Emigration Expo 2023 har över 200 utställare, 100 seminarier fördelat på 4 mässhallar.
  • Norrbotten ställer ut i Skandinavienhallen och håller även seminarier under mässan.
  • 2023 förväntas 16 000 människor besöka Emigration Expo.
  • 70 % av besökarna flyttar till Europa. Sverige toppar.

North Sweden Green Deal

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i takt med de nya industrietableringarna. Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer och medfinansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF). Här kan du läsa mer om vårt arbete inom projektet!

Kontakt

Camilla Bondareva,
camilla.bondareva@swedishlapland.com
070-288 24 90

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.